tiistai 19. tammikuuta 2016

Asetaldehydi - hiljainen tappaja

Tämä teksti perustuu luentoon, jonka professori Mikko Salaspuro piti lääkäripäivillä 13.1.2016 asetaldehydin vaaroista.


Asetaldehydi on maailman yleisin karsinogeeni. Sen ja syövän yhteydestä on tehty kymmenisen väitöskirjaa. Asetaldehydiä on joka puolella - tupakassa, alkoholijuomissa, jugurteissa. Sitä käytetään aromiaineena tuottamaan makua. Toisin kuin etanoli on asetaldehydi itsessään karsinogeeninen. Joissain alkoholijuomissa kuten kiinalaisessa riisiviinassa, tequilassa, sherryssä on asetaldehydiä on erityisen paljon. Sitä myös muodostuu juodun alkoholin mukana, sillä etanoli muuttuu suussa asetaldehydiksi. Juuri asetaldehydin vuoksi alkoholi on ryhmä ykkösen karsinogeeni. Siten se kuuluu samaan ryhmään kuin esimerkiksi asbesti ja radon.


Itämaissa on paljon ihmisiä, joilla on ALDH2 geenin pistemutaatio. Heidät alkoholi altistaa normaalia korkeammille asetaldehydipitoisuuksille ja suuremmalle syöpäriskille. Normaalisti etanoli muuttuu asetaldehydiksi ja asetaldehydi puolestaan etikkahapoksi. Pistemutaatio estää asetaldehydin muuttumisen etikkahapoksi. Syöpäriskien ero näkyy varsinkin alkoholin ja tupakan suurkuluttajilla. Pistemutaation kantajien normaalia korkeampi syöpäriski tarjoaa todisteen asetaldehydin karsinogeenisyydestä.


Tupakassa on eniten on asetaldehydiä. Myös jugurtista ja omenoista löytyy merkittäviä määriä karsinogeenejä. Alkoholin ja tupakan aiheuttama altistus on synerginen. Suurkuluttajilla on 150 kertainen syöpäriski raittiiseen nähden. Mikäli henkilö puolittaa kummankin käytön, niin riski putoaa neljäsosaan. Mutta miksi suusyövät ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet lineaarisesti? Asia ei selity alkoholin ja tupakan käytöllä. Mikko Salaspuro epäilee, että jugurtti saattaisi olla syypää. Sitä kuinka paljon asetaldehydiä on kussakin jugurttimerkissä ei tiedetä, koska sillä asetaldehydi on tuote, jota saa lisätä elintarvikkeisiin eikä sitä ei ole pakko ilmoittaa tuoteselosteessa. Jugurttien kulutus on kuitenkin noussut valtavasti. 1975 niitä käytettiin 6 kg ja vuonna 2000 jo 24kg. 100 ml jugurttia altistaa samalle määrälle asetaldehydiä kuin 6-10 savuketta.


Mikäli haluat vähentää nauttimasi asetaldehydin määrää, kannattaa vähentää alkoholin ja tupakan kulutusta sekä välttää alkoholia sisältävien elintarvikkeiden – kuten chilikastikeen – nauttimista. Hyvä suuhygienia laskee myös riskiä. Acetium on tuote joka poistaa syljestä asetaldehydiä tupakoinnin aikana. Sitä myydään apteekeissa sekä luontaistuotekaupoissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti