perjantai 15. tammikuuta 2016

Kirpputorien kiertelijän opas

Ostosten teko kirpputorilla on pienituloiselle hyvä tapa säästää rahaa. Ihan ummikkona harrastusta saattaa olla kuitenkin hankala aloittaa. Olen itse kokenut kirpputorinkäyttäjä sekä myyjänä että ostajana - yksinomaan Huutonetissä minulle on kertynyt lähes 2000 kauppaa. Jaan tässä omia kokemuksiani aiheesta.


Aikaisemmin kirpputorien käyttäminen yhdistyi rahan puutteeseen, mutta nykyään niitä harrastavat nekin, joilla olisi varaa ostaa uutta. Kirpputoreilta löydät tuotteita, joita ei uutena ole myytävissä missään. Vanhalla laatutuotteella on edessä pidempi käyttöikä kuin uudella halpahallin tuotteella. Kirpputorit ovat myös ekologinen tapa shoppailla. Halpaketjujen huonolaatuisten vaatteiden ostaminen suurentaa hiilijalanjälkeä ja lisäksi ne ovat usein tuotettu eettisesti arveluttavissa oloissa - pahimmassa tapauksessa lapsityövoimaa hyväksikäyttäen. Kirpputoreja käyttävä ei ota osaa tähän luonnon ja ihmisten riistämiseen, vaan kaikki ostokset voi tehdä hyvällä omallatunnolla. Ostamalla estät hyvän tavaran poisheittämistä ja tuet rahallisesti toisia yksityishenkilöitä.


Ennen kirpputorille lähtemistä kannattaa kirjoittaa ylös, mitä on etsimässä. Tämä ehkäisee heräteostoksia sekä tarpeetonta keräilyvimmaa. Mikäli sinulla on kymmeniä kahvikuppeja muttei talvikenkiä, niin kannattaa katsoa kenkiä eikä astioita. Osa kirpputorien viehätystä on kuitenkin odottamattomien löytöjen tekemisessä, sikäli se muistuttaa aarteenetsintää, joten kannattaa varata aikaa kiertelyyn ja laatikoiden penkomiseen. Kirpputorien kiertely on myös mukava tapa viettää aikaa ystävän kanssa. Tuolloin sinulla on mukana makutuomarikin, jolta voit kysyä mielipidettä harkitsemastasi ostoksesta.


 Jäähallin ja Hietalahden kirppikset



Jäähallin kirppis järjestetään talviaikaan useimpina lauantaina ja sunnuntaina. Kirppispäivät voi tarkistaa jäähallin nettisivuilta. Hietalahden on auki kesäkaudella päivittäin kello neljään asti, mutta monet myyjät alkavat keräilemään tavaroitaan jo kahden jälkeen. Kummassakin paikassa on hyvin matala hintataso. Tinkiminen kuuluu asiaan ja pyydettäessä myyjät ovat usein halukkaita laskemaan hintaa. Varaa mukaasi kolikoita, sillä myyjillä ei ole välttämättä antaa vaihtorahaa seteleistä. Myynnissä näillä kirppiksillä on esimerkiksi vaatteita, taloustavaroita, kirjoja, elokuvia ja lasten tavaroita. Dvd-elokuvia sekä kirjoja löytää eurolla tai parilla. Elokuvia ostaessa kannattaa tarkistaa, ettei levyissä ole naarmuja.


Erityisesti pienikokoisille on vaatteissa aina paljon valinnanvaraa. Kirpputoreilta voikin saada nykyvaatteita laadukkaampia uniikkeja löytöjä. Arvioi onko myyjä suunnilleen samoissa mitoissa kuin itse olet, sillä useimmat myyvät omia vaatteitaan. Kannattaa ottaa pieni peili mukaan, niin näet vaatetta sovittaessa, miltä se näyttää päälläsi. Omat mittansa, kuten vyötärön ympäryksen, voi myös mitata etukäteen. Käsistään kätevä voi myös lyhentää ja kaventaa ostamiaan vaatteita helposti. Ostetut vaatteet kannattaa pestä aina ennen käyttöä. Vaikkeivät ne olisi likaisiakaan, niin niitä on saatettu säilyttää ullakolla, ja pääkaupunkiseudulla vanhoissa taloissa saattaa olla turkiskuoriaisia. Mikäli vaate ei kestä 60 asteen pesua, se kannattaa laittaa muutamaksi päiväksi pakkaseen.


Erityisen paljon valinnanvaraa on lasten tuotteissa. Koska lapset kasvavat nopeasti löytyy paljon vaatteita ja leluja lähes käyttämättömässä kunnossa pilkkahintaan. Nuoret äidit ovatkin kaikilla kirpputoreilla tuttu myyjäryhmä. Tavarasta halutaan päästä vaan eroon eikä hintoja pidetä siksi korkealla. Voit kysyä myyjiltä minkä ikäisenä näiden lapset käyttivät leluja ja vaatteita, ja he usein vastaavat mielellään kysymyksiin.


Kirpputorilta voi ostaa melkein mitä vain, mutta kosmetiikan suhteen kannattaa olla varovainen ja tarkistaa päivämäärät sekä ostaa ainoastaan avaamatonta kosmetiikkaa. Kaikki ihmiset eivät ymmärrä avatun ja vuosia vanhan kosmetiikan olevan todellinen terveysriski. Olen useammankin kerran huomannut pohjassa olevasta merkinnästä että tuotteiden ”parasta ennen” -päivämäärä on ollut kymmenen vuotta sitten.



Kirpputoriketjut ja itsepalvelukirppikset


Kirpputoriketjuilla kuten Emmauksella ja Uffilla on hieman korkeammat hinnat kuin Jäähallilla tai Hietsussa. Uffilla pidetään kuitenkin tasarahapäiviä muutaman kuukauden välein, ja silloin koko vaatevaraston hinta laskee kahden päivän välein seitsemästä eurosta alaspäin. Viimeisenä päivänä jäljelle jääneiden vaatteiden, kenkien ja laukkujen hinta on vain euron. Päivistä ei ilmoiteta paljon etukäteen, joten kannattaa käydä säännöllisesti ketjun nettisivuilla vierailemassa. Tasarahapäivät ovat oiva keino löytää erityisesti edullisia päällysvaatteita sekä kenkiä. Koska varasto vaihtuu jatkuvasti, viimeisenäkin päivänä löytyy laadukkaita vaatteita.


Itsepalvelukirppitoreilta kuka tahansa voi vuokrata pöydän viikoksi kerrallaan. Koska myyjät eivät ole itse paikalla ovat hinnat kiinteät eikä niistä voi tinkiä. En muista tehneeni kovin monia hyviä kauppoja itsepalvelukirppiksiltä. Kävijöitä on paljon ja samat tuotteet pyörivät kirppiksellä viikkotolkulla, joten hyvät tavarat menevät nopeasti. Olen myös huomannut, että myynnissä on usein uusia koruja ja muuta Euronkaupasta ostettua pikkukrääsää, jota yritetään myydä eteenpäin pienellä katteella.




Nettikirpputorit


Netistä löytyy useita nettikirpputoreja kuten Tori ja Huutonet. Nettikirppikset ovat paras tapa tehdä täsmälöytöjä. Voit laittaa etsimäsi tuoteen hakukenttään ja käydä tulokset yksitellen läpi kotisohvaltasi käsin. Tori on hyvä paikka löytää esimerkiksi huonekaluja. Löysin itse sieltä uuden kokopuisen kirjoituspöydän, joka kuljetettiin minulle kotiin asti. Huutonet soveltuu pienemmän tavaran myymiseen, ja se on hyvä paikka etsiä vaatteita, kirjoja ja muuta pientä käyttötavaraa. Elektroniikka kannattaa ostaa yritysmyyjiltä, jotka myyvät sitä työkseen. Myyntikohteessa mainitaan mikäli kyseessä on yritysmyyjä. Yritysmyyjät antavat usein tuotteilleen jonkinlaisen takuun ja esimerkiksi tietokoneet ovat myyntiin vartavasten rakennettuja kokonaisuuksia.


Postikulut tuottavat monille ikävän yllätyksen. Ennen nettikirppikseltä ostamista kannattaakin kysyä aina tuotteen postikulut. Huutonetissä on mahdollista lähettää tuotteet matkahuollon huutopakettina, joka on jonkin verran postipakettia edullisempi. Huutopaketti lähetetään automaattisesti lähimpään matkahuollon toimipisteeseesi, josta voit sen noutaa. Toimipisteet sijaitsevat usein Siwan tai Valintatalon yhteydessä. Haun kautta voi myös etsiä pelkästään omassa kaupungissa myytävää tavaraa ja sopia myyjän kanssa, että noudat tavaran sen lähettämisen sijasta. Siten voit varmistua ennen maksamista siitä, että saat mitä olet ostamassa. Noudosta kannattaa sopia ennen kauppojen tekoa, sillä osa myyjistä on niin kiireisiä, että he lähettävät tavaran ainoastaan postitse.


Monia arveluttaa nettikirppiksissä se, että voiko myyjiin luottaa. En ole itse joutunut koskaan petoksen uhriksi. Tavarat ovat päinvastoin monesti tuottaneet positiivisen yllätyksen, sillä myyjät eivät ole ammattivalokuvaajia eivätkä usein osaa ottaa onnistuneita valokuvia myymistään tuotteista. Ajan kanssa oppii arvioimaan tavaroita suttuisisten valokuvienkin perusteella. Kannattaa aina lukea myyjän palautteet, sillä niistä näet ovatko aiemmat ostajat olleet tyytyväisiä kauppoihinsa. Nyrkkisääntönä voi pitää sitä, että myyjän palautteista vähintään 90-95% tulee olla positiivisia luottamuksen syntymiseksi.




Kirpputorilla myyminen


Mikäli sinulle itsellesi on kertynyt paljon tarpeetonta tavaraa saatat harkita kirpputorille myymään lähtemistä. Nettikirppis on tähän helpoin tapa, mutta tuotteiden kuvaaminen ja myyntiin laittaminen on varsin aikaavievää puuhaa. Hietalahden ja Jäähallin kirppiksellä myyntipöydästä joutuu maksamaan parisenkymppiä. Mikäli tavara ei ole arvokasta, niin omilleen päästäkseen täytyy myydä jo aika paljon. Ulkosalla ollessa sää myös merkitsee paljon. Sateisena päivänä ei ostajia juuri tule, ja joudut maksamaan myyntipöydän hinnan turhaan.


Onneksi on ilmaisiakin mahdollisuuksia. Siivouspäivänä kahdesti vuodessa kuka tahansa voi mennä myymään puistoihin ja kadulle tavaroitaan. Hesarin menokoneesta löytää myös tiedon satunnaisesti järjestettävistä puisto- ja katukirppiksistä. Niitä oli viime kesänä mm. Aleksis Kiven kadulla ja Pohjois-Haagan ostarilla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti