Tämä teksti perustuu luentoon, jonka professori Mikko
Salaspuro piti lääkäripäivillä 13.1.2016 asetaldehydin
vaaroista.
Asetaldehydi on maailman yleisin karsinogeeni. Sen ja syövän
yhteydestä on tehty kymmenisen väitöskirjaa. Asetaldehydiä on
joka puolella - tupakassa, alkoholijuomissa, jugurteissa. Sitä
käytetään aromiaineena tuottamaan makua. Toisin kuin etanoli on
asetaldehydi itsessään karsinogeeninen. Joissain alkoholijuomissa
kuten kiinalaisessa riisiviinassa, tequilassa, sherryssä on
asetaldehydiä on erityisen paljon. Sitä myös muodostuu juodun
alkoholin mukana, sillä etanoli muuttuu suussa asetaldehydiksi.
Juuri asetaldehydin vuoksi alkoholi on ryhmä ykkösen karsinogeeni.
Siten se kuuluu samaan ryhmään kuin esimerkiksi asbesti ja radon.
Itämaissa on paljon ihmisiä, joilla on ALDH2 geenin
pistemutaatio. Heidät alkoholi altistaa normaalia korkeammille
asetaldehydipitoisuuksille ja suuremmalle syöpäriskille.
Normaalisti etanoli muuttuu asetaldehydiksi ja asetaldehydi
puolestaan etikkahapoksi. Pistemutaatio estää asetaldehydin
muuttumisen etikkahapoksi. Syöpäriskien ero näkyy varsinkin
alkoholin ja tupakan suurkuluttajilla. Pistemutaation kantajien
normaalia korkeampi syöpäriski tarjoaa todisteen asetaldehydin
karsinogeenisyydestä.
Tupakassa on eniten on asetaldehydiä. Myös jugurtista ja
omenoista löytyy merkittäviä määriä karsinogeenejä. Alkoholin
ja tupakan aiheuttama altistus on synerginen. Suurkuluttajilla on 150
kertainen syöpäriski raittiiseen nähden. Mikäli henkilö
puolittaa kummankin käytön, niin riski putoaa neljäsosaan. Mutta
miksi suusyövät ovat viime vuosikymmeninä lisääntyneet
lineaarisesti? Asia ei selity alkoholin ja tupakan käytöllä. Mikko
Salaspuro epäilee, että jugurtti saattaisi olla syypää. Sitä
kuinka paljon asetaldehydiä on kussakin jugurttimerkissä ei
tiedetä, koska sillä asetaldehydi on tuote, jota saa lisätä
elintarvikkeisiin eikä sitä ei ole pakko ilmoittaa
tuoteselosteessa. Jugurttien kulutus on kuitenkin noussut valtavasti.
1975 niitä käytettiin 6 kg ja vuonna 2000 jo 24kg. 100 ml jugurttia
altistaa samalle määrälle asetaldehydiä kuin 6-10 savuketta.
Mikäli haluat vähentää nauttimasi asetaldehydin määrää,
kannattaa vähentää alkoholin ja tupakan kulutusta sekä välttää
alkoholia sisältävien elintarvikkeiden – kuten chilikastikeen –
nauttimista. Hyvä suuhygienia laskee myös riskiä. Acetium on tuote
joka poistaa syljestä asetaldehydiä tupakoinnin aikana. Sitä
myydään apteekeissa sekä luontaistuotekaupoissa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti